Tietokone auki ja katsotaan ensin sähköpostit. Näin alkaa tyypillinen työpäiväni Mikkelin tuomiokapitulissa. Olen hoitanut tätä virkaa vuodesta 2003 ja vaikka työn sisältö on pysynyt pääosin samana, työvälineet ja työssä tarvittavat ohjelmistot ovat vaihtuneet moneen otteeseen. Vuosien varrella olen joutunut opettelemaan paljon uutta. Se pitää mielen virkeänä.
Teen työtä yleensä toimistossa arkisin virka-aikaan. Korona toi keväällä 2020 ensimmäisen kerran etätyöt tutuksi. Tuntui kummalliselta ottaa tietokone ja työpuhelin kainaloon ja ryhtyä tekemään töitä kotona keittiön pöydän ääressä. Ergonomia kotona verrattuna työhuoneeseen ei ollut kovin häävi ja tulinkin työpaikalle tekemään sellaisia töitä, joissa tarvitsin kahta näyttöä. Pienen läppärin näytön jakaminen edellytti lähes suurennuslasin käyttöä. Helpompaa oli tulla työpaikalle tekemään papiston nimikirjan päivityksiä ym. Toimistolla ei ollut ruuhkaa, kun kaikki muutkin olivat kotona etätöissä.
Työt tulevat minulle pääosin sähköisesti, sähköpostin tai Domus -asiahallinnan kautta. Myös puhelin on aktiivisessa käytössä. Sen sijaan tapaan ihmisiä harvemmin kasvokkain. Useimmat hiippakunnan papit tunnen nimeltä, vaikka en olisi koskaan heitä tavannut. Nimet ovat tulleet tutuksi tuomiokapitulin päätöksistä ja nimikirjan ja vakanssikirjan päivityksistä. Toimin tuomiokapitulin istunnossa papiston henkilöstöasioiden esittelijänä ja istunnon sihteerinä.
Kun seurakunnassa tarvitaan pappia vaikkapa sijaiseksi, kirkkoherra ottaa yhteyttä minuun. Yhdessä kartoitetaan lähialueen pappistilannetta ja useimmiten päädytään laittamaan sijaisuus auki KirkkoHR:ssä. Silloin kaikki kiinnostuneet voivat ilmoittautua tehtävään. Hyviä pappeja saadaankin tätä kautta seurakuntiin.
Notaarina hoidan piispan kaitsentatehtävää siten, että olen selvillä papiston määrästä ja siitä, kuka mitäkin virkaa hoitaa seurakunnissa. Tässä työssä on eduksi tarkkuus ja hyvä muisti. Mikkelin hiippakunnassa on yhteensä 536 pappia, joista 201 on eläkkeellä ja 335 työssä joko seurakunnissa tai muualla.